Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  




Nasz żłobek

Jadłospis tygodniowy 20 - 24.03.2017r.

 

Najmłodsze dzieci do ukończenia 1-go roku życia mają diety indywidualne tzn. mleko modyfikowane+ kaszka ryżowa,  kukurydziana lub pokarm matki. Soczki Bobovita, przeciery owocowe gotowe typu Bobovita, Gerber lub mus owocowy+biszkopty przygotowywany na miejscu. Obiad to zmiksowana zupa jarzynowa z dodatkiem żółtka i mięsa.

Dzieci w wieku 1-3 lat otrzymują dietę zgodną z zasadami żywienia odowiednimi dla wieku.

Dla dzieci z alergią pokarmową realizowane są diety indywidualne, eliminujące produkty wywołujące alergię np. mleka modyfikowane typu NAN, BEBIKO dodawane są do produktów zbożowych lub ryżowych ugotowanych uprzednio na wodzie(śniadanie). Również przygotowywane są dania obiadowe dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry tzn. z poszczególnych warzyw z dozwolonym dodatkiem mięsnym.
              

     Oprócz napojów wykazanych w jadłospisie dzieci otrzymują picie na żądanie, kształtujemy nawyk picia naturalnej wody żródlanej między posiłkami.

Poniedziałek 20.03.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z żółtym serem , ogórkiem zielonym  i papryką, herbatka owocowa

D: z polędwicą z kurczaka

I Śniadanie:

Jabłka, winogrona bezpestkowe

Obiad: ALERGENY: seler, mleko

Gulasz cielęcy, ziemniaki, kapusta czerwona z oliwą na jarzynę,  sałata lodowa z pomidorem malinowym, dymką i olejem z pestek winogron, kompot porzeczkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa szpinakowa z płatkami ryżowymi

Jogurt naturalny z mango i płatkami żytnimi

Wtorek 21.03.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i pastą z zielonego groszku z jajkiem, napój cytrynowy

D: z polędwicą sopocką

II Śniadanie:

Jabłko, gruszki

Obiad: ALERGENY: gluten, ryba, seler

Pulpety rybne w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy, jarzyna ze szpinaku z oliwą, sałatka z buraków z jabłkiem i oliwą

Kompot śliwkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, jaja, gluten

Zupa brokułowa z ziemniakami

Murzynek z wiśniami, bawarka

Środa 22.03.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Lane kluski na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z ciecierzycy i pomidorem malinowym

D: płatki gryczane na mleku

II Śniadanie:

Jabłka, banan

Obiad: ALERGENY: gluten, mleko, seler

Pieczeń z indyka z sosem lekko musztardowym, kasza orkiszowa, bukiet warzyw z oliwą, surówka z rzodkiewki z jabłkiem i jogurtem greckim, kompot wiśniowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Krem z dyni z grzankami

Makaron z serem i borówkami, kawa orkiszowa

D: Makaron z borówkami

Czwartek 23.03.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem , polędwicą z kurczaka i ogórkiem kiszonym, Herbatka owocowa

II Śniadanie:

Jabłka, melon

Obiad: ALERGENY: gluten, mleko, seler

Pulpety wołowe w sosie majerankowym, kasza jęczmienna, jarzyna z kalafiora z oliwą, surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Barszcz czerwony z ziemniakami

Budyń waniliowy z polewą jagodową

D: Budyń na mleku jaglanym z polewą jagodową

Piątek 24.03.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  twarożek ze szczypiorkiem, pomidor malinowy, mięta

D: Kakao na mleku ryżowym, pieczywo mieszane z masłem roślinnym „flora” i polędwicą sopocką

II Śniadanie:

Jabłka, mango

Obiad: ALERGENY: gluten, mleko, seler

Kotleciki rybne z sosem wielowarzywnym, ziemniaki, jarzyna z fasolki szparagowej zielonej z oliwą, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchwią, natką i oliwą, kompot żurawinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, jaja, gluten

Zupa pomidorowa z lanym ciastem

Kefir z brzoskwiniami  i płatkami owsianymi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga!  Grupa niemowlęca otrzymuje posiłki zgodnie z zasadami żywienia dostosowane do wieku dziecka.

U dzieci z alergią stosuje się diety eliminacyjne.

Ponadto dzieci z dietą bezmleczną zamiast masła prawdziwego otrzymują masło roślinne „flora light”.

 

6
Żłobek nr 6
ul. Św. Bonifacego 72.
02-936 Warszawa
(022) 651-79-11

filia tel. kom. 797 990 854
Napisz do nas!

Biuletyn Informacji Publicznej
Europejski Fundusz Społeczny


Przydatne informacje
Przydatne informacje
Plan dnia w żłobku
Witamy na naszej stronie!
Wnioski o przyjęcie do żłobka - informacja
Chronimy dzieci
Certyfikat
POLITYKA OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU NR 6
więcej...

Jak dojechać?
Jak dojechać?

Jadłospis
Jadłospis
Co jedzą nasze dzieci?
Jadłospis tygodniowy 27 - 31.03.2017r.
Jadłospis tygodniowy 20 - 24.03.2017r.
więcej...

Porady, informacje
Porady, informacje
Informacje dla rodziców
Czego uczą się dzieci?
więcej...

Nasi wychowawcy



strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy | wyszukiwarka
© 2006-2017 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.