Zespół Żłobków m.st. Warszawy
                        
Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  




Nasz żłobek

Jadłospis 8-19.05.2017

 

Najmłodsze dzieci do ukończenia 1-go roku życia mają diety indywidualne tzn. mleko modyfikowane+ kaszka ryżowa,  kukurydziana lub pokarm matki. Soczki Bobovita, przeciery owocowe gotowe typu Bobovita, Gerber lub mus owocowy+biszkopty przygotowywany na miejscu. Obiad to zmiksowana zupa jarzynowa z dodatkiem żółtka i mięsa.

Dzieci w wieku 1-3 lat otrzymują dietę zgodną z zasadami żywienia odowiednimi dla wieku.

Dla dzieci z alergią pokarmową realizowane są diety indywidualne, eliminujące produkty wywołujące alergię np. mleka modyfikowane typu NAN, BEBIKO dodawane są do produktów zbożowych lub ryżowych ugotowanych uprzednio na wodzie(śniadanie). Również przygotowywane są dania obiadowe dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry tzn. z poszczególnych warzyw z dozwolonym dodatkiem mięsnym.
              

Oprócz napojów wykazanych w jadłospisie dzieci otrzymują picie na żądanie, kształtujemy nawyk picia naturalnej wody żródlanej między posiłkami.
  

Poniedziałek 8.05.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kakaową pastą z ciecierzycy z daktylami i migdałami, mięta

II Śniadanie:

Jabłka, gruszki

Obiad: ALERGENY: mleko, jaja

Kotleciki rybne, ziemniaki z koperkiem, kapusta czerwona z porem i jabłkiem, jarzyna z fasolki szparagowej z oliwą

Kompot żurawinowo-jabłkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa kalafiorowa z kaszą mazurską

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

D: Ryż na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Wtorek 9.05.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i pomidorem malinowym, herbatka owocowa

D: z polędwicą sopocką

II Śniadanie:

Banan, jabłko

Obiad: ALERGENY: mleko, jaja

Potrawka z kurczaka, kasza kuskus, roszponka z pomidorem, papryką i sosem jogurtowo-koperkowym, jarzyna z kalafiora z oliwą

Kompot jagodowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Jogurt naturalny z truskawkami i amarantusem

D: Koktajl jaglany z truskawkami i amarantusem

Środa 10.05.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Lane kluski na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z malinami, rumianek

D; z polędwicą sopocką

II Śniadanie:

Melon, jabłko

Obiad: ALERGENY: gluten, jaja

Potrawka cielęca, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, gotowana marchew junior z oliwą

Kompot czereśniowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Zupa dyniowa z lanym ciastem

Ciastka owsiane z suszonymi owocami, kakao  /D: Kakao na mleku ryżowym

Czwartek 11.05.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką i ogórkiem zielonym, napój cytrynowy z miętą

II Śniadanie:

Kiwi, jabłka

Obiad:  ALERGENY: jaja

Kotleciki z indyka, ryż jaśminowy, kapusta biała z marchewką i jogurtowym dressingiem z mango, jarzyna z buraków z oliwą

Kompot truskawkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten, jaja

Zupa porowa z ziemniakami

Kasza jaglana zapiekana z wiśniami

Maślanka z brzoskwiniami

D: Koktajl brzoskwiniowy na mleku jaglanym

Piątek 12.05.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko,

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztetem z soczewicy i papryką, herbatka owocowa

II Śniadanie:

Mango, jabłko

Obiad: ALERGENY: mleko, jaja

Łosoś w sosie cytrynowym, ziemniaki z koperkiem, kapusta pekińska z gruszką, żółtą papryką, szczypiorkiem, pietruszką, pestkami słonecznika i olejem z pestek winogron, gotowane brokuły z oliwą

Kompot porzeczkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Zupa szpinakowa z makaronem

Twarożek waniliowy, herbatniki, bawarka

D: Przecier owocowy Bobovita, placki gryczane z jabłkiem

Poniedziałek 15.05.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Płatki jaglane, pieczywo mieszane z masłem, wędzoną szynką z kurczaka i pomidorem malinowy, napój imbirowy z pomarańczą i miodem

II Śniadanie:

Gruszki, jabłka

Obiad: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Pulpety rybne (dorsz), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, jarzyna z fasolki szparagowej z oliwą

Kompot malinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa brokułowa z kaszą owsianą

Budyń kakaowy, biszkopty

D: Budyń kakaowy na mleku ryżowym, placki gryczane z jabłkiem

Wtorek 16.05.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem ze szczypiorkiem i pomidorem malinowym, mięta

D: z polędwicą sopocką

II Śniadanie:

Winogrona bezpestkowe, jabłko

Obiad: ALERGENY: gluten, mleko

Kotleciki wieprzowe (schab), kasza orkiszowa, ogórek kiszony z cebulką i jabłkiem, jarzyna z kapusty czerwonej z oliwą

Kompot wieloowocowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Barszcz czerwony z ziemniakami

Brownie z czerwonej fasoli, mleczko bananowe

D: mleczko bananowe na mleku ryżowym

Środa 17.05.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem, lemoniada z miętą

D: Płatki kukurydziane na mleku jaglanym, pieczywo mieszane z  masłem roślinnym i szynką wędzoną z kurczaka

II Śniadanie:

Kiwi, jabłko

Obiad: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Potrawka z soczewicy z pomidorami i bukietem warzyw, ziemniaki z koperkiem, sałata rzymska z ogórkiem, papryką, czarnymi oliwkami i sosem miodowo-musztardowym

Kompot wiśniowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Zupa jarzynowa z kapustą włoską i kaszą gryczaną

Deser ryżowy na mleku z musem owocowym

D: Deser ryżowy na mleku jaglanym z musem owocowym

Czwartek 18.05.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą ze słonecznika z suszonymi pomidorami i  natką pietruszki, rumianek

II Śniadanie:

Melon, jabłko

Obiad: ALERGENY: mleko, gluten, jaja

Potrawka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z kalafiora z marchwią, porem i jogurtem greckim, jarzyna z brukselki z oliwą

Kompot żurawinowo-jabłkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten, jaja

Zupa pomidorowa z ryżem

Ciasto zebra, bawarka

D: Bawarka na mleku orkiszowym

Piątek 19.05.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko,

Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwiniami, herbatka owocowa

D: z szynką wędzoną z kurczaka

II Śniadanie:

Banan, jabłko

Obiad: ALERGENY: gluten

Makaron pełnoziarnisty z mielonym mięsem z indyka, z cukinią i bakłażanem w ziołach, sałata lodowa z pomidorem malinowym, selerem naciowym i jogurtem greckim

Kompot śliwkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Zupa zacierkowa

Naleśniki z musem jabłkowym, bawarka

D: Naleśniki na mleku ryżowym z musem jabłkowym, herbata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga!  Grupa niemowlęca otrzymuje posiłki zgodnie z zasadami żywienia dostosowane do wieku dziecka.

U dzieci z alergią stosuje się diety eliminacyjne.

Ponadto dzieci z dietą bezmleczną zamiast masła prawdziwego otrzymują masło roślinne „flora light”.

 

 

 

6
Żłobek nr 6
ul. Św. Bonifacego 72.
02-936 Warszawa
(022) 651-79-11

filia tel. kom. 797 990 854
Napisz do nas!

Biuletyn Informacji Publicznej



Przydatne informacje
Przydatne informacje
Plan dnia w żłobku
Witamy na naszej stronie!
Wnioski o przyjęcie do żłobka - informacja
Chronimy dzieci
Certyfikat
POLITYKA OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU NR 6
więcej...

Jak dojechać?
Jak dojechać?

Jadłospis
Jadłospis
Co jedzą nasze dzieci?
Jadłospis 8-19.05.2017
więcej...

Porady, informacje
Porady, informacje
Informacje dla rodziców
Czego uczą się dzieci?
Plan imprez w naszym żłobku w 2017 roku
więcej...

Nasi wychowawcy



strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy | wyszukiwarka
© 2006-2017 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.