Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  




Nasz żłobek

Jadłospis tygodniowy16.01.2017-20.01.2017

Najmłodsze dzieci do ukończenia 1-go roku życia mają diety indywidualne tzn. mleko modyfikowane+ kaszka ryżowa,  kukurydziana lub pokarm matki. Soczki Bobovita, przeciery owocowe gotowe typu Bobovita, Gerber lub mus owocowy+biszkopty przygotowywany na miejscu. Obiad to zmiksowana zupa jarzynowa z dodatkiem żółtka i mięsa.

Dzieci w wieku 1-3 lat otrzymują dietę zgodną z zasadami żywienia odowiednimi dla wieku.

Dla dzieci z alergią pokarmową realizowane są diety indywidualne, eliminujące produkty wywołujące alergię np. mleka modyfikowane typu NAN, BEBIKO dodawane są do produktów zbożowych lub ryżowych ugotowanych uprzednio na wodzie(śniadanie). Również przygotowywane są dania obiadowe dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry tzn. z poszczególnych warzyw z dozwolonym dodatkiem mięsnym.
              

     Oprócz napojów wykazanych w jadłospisie dzieci otrzymują picie na żądanie, kształtujemy nawyk picia naturalnej wody żródlanej między posiłkami.

  JADŁOSPIS TYGODNIOWY

Poniedziałek 16.01.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z kurczaka i papryka kolorową, herbatka owocowa

II Śniadanie:

Jabłko, pomarańcze

Obiad: ALERGENY: seler, mleko

Gulasz wieprzowo-wołowy, kasza mazurska, bakłażan pieczony z ziołami i oliwą, surówka z marchwi z kukurydzą , jabłkiem i jogurtem greckim, kompot porzeczkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa brokułowo-szpinakowa z ziemniakami, kefir z czereśniami, chrupki kukurydziane

D: Kisiel czereśniowy, chrupki kukurydziane

Wtorek 17.01.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: mleko, gluten, jaja

Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem i ogórkiem kiszonym, napój cytrynowy ze świeżą miętą

II Śniadanie:

Jabłko, banany

Obiad: ALERGENY: gluten, jaja, seler, mleko, ryba

Paluszki rybne (dorsz) w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, jarzyna z buraków z oliwą, surówka z rzodkwi białej z ananasem, mango i jogurtem naturalnym, kompot malinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten, jaja

Krupnik z kapustą włoską i kaszą krakowską

Ciasto biszkoptowe z gruszkami, mleczko cynamonowe

D: Placuszek jaglany z gruszką, kawa zbożowa na mleku modyfikowanym

Środa 18.01.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: mleko, gluten

Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem bananowym z awokado, herbatka z syropem owocowym/D: polędwica sopocka

II Śniadanie:

Jabłko, gruszki, mandarynki

Obiad: ALERGENY: gluten, jaja, seler

Pieczeń z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki, jarzyna z kapusty pekińskiej z oliwą, surówka wielowarzywna z selerem naciowym, jabłkiem i oliwą, kompot śliwkowo-wiśniowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Zupa porowa z kaszką manną/ D:z kukurydzianą

Owsianka na mleku z jabłkami i cynamonem

D: Ryż z jabłkiem i cynamonem

Czwartek 19.01.2017

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarellą, pomidorem i roszponką, mięta/ D: polędwica sopocka

II Śniadanie:

Jabłko, banan, pomarańcze

Obiad: ALERGENY: seler, gluten, jaja, mleko

Pulpety z kurczaka w sosie ziołowym, kasza jaglana, jarzyna z kalafiora z oliwą, sałata z rzodkiewką i jogurtem greckim, kompot truskawkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa dyniowa z ziemniakami, jogurt naturalny z morelami, biszkopty

D: Kasza kukurydziana na wodzie z morelami

Piątek 20.01.2017

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką/D: polędwica sopocka, napój miodowo-cytrynowy

II Śniadanie:

Jabłko, melon, kiwi

Obiad: ALERGENY: seler, gluten, jaja, mleko

Kotlecik jajeczny z sosem lekko musztardowym/D: potrawka z indyka, ziemniaki z koperkiem,

Jarzyna z marchwi z oliwą, surówka z kapusty białej z papryką czerwoną i jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa pomidorowa z ryżem i świeżą bazylią

Kisiel z polewą jagodową                         

 

Uwaga!  Grupa niemowlęca otrzymuje posiłki zgodnie z zasadami żywienia dostosowane do wieku dziecka.

U dzieci z alergią stosuje się diety eliminacyjne.

Ponadto dzieci z dietą bezmleczną zamiast masła prawdziwego otrzymują masło roślinne „flora light”.

 

6
Żłobek nr 6
ul. Św. Bonifacego 72.
02-936 Warszawa
(022) 651-79-11

filia tel. kom. 797 990 854
Napisz do nas!

Biuletyn Informacji Publicznej
Europejski Fundusz Społeczny


Przydatne informacje
Przydatne informacje
Plan dnia w żłobku
Witamy na naszej stronie!
Wnioski o przyjęcie do żłobka - informacja
Chronimy dzieci
Certyfikat
POLITYKA OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU NR 6
więcej...

Jak dojechać?
Jak dojechać?

Jadłospis
Jadłospis
Co jedzą nasze dzieci?
Jadłospis tygodniowy 09-13.01.2017
Jadłospis tygodniowy16.01.2017-20.01.2017
więcej...

Porady, informacje
Porady, informacje
Informacje dla rodziców
Czego uczą się dzieci?
więcej...

Nasi wychowawcy



strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy | wyszukiwarka
© 2006-2017 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.