Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  




Nasz żłobek

Jadłospis tygodniowy 16.05-20.05.2016r.

Najmłodsze dzieci do ukończenia 1-go roku życia mają diety indywidualne tzn. mleko modyfikowane+ kaszka ryżowa,  kukurydziana lub pokarm matki. Soczki Bobovita, przeciery owocowe gotowe typu Bobovita, Gerber lub mus owocowy+biszkopty przygotowywany na miejscu. Obiad to zmiksowana zupa jarzynowa z dodatkiem żółtka i mięsa.

Dzieci w wieku 1-3 lat otrzymują dietę zgodną z zasadami żywienia odowiednimi dla wieku.

Dla dzieci z alergią pokarmową realizowane są diety indywidualne, eliminujące produkty wywołujące alergię np. mleka modyfikowane typu NAN, BEBIKO dodawane są do produktów zbożowych lub ryżowych ugotowanych uprzednio na wodzie(śniadanie). Również przygotowywane są dania obiadowe dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry tzn. z poszczególnych warzyw z dozwolonym dodatkiem mięsnym.
              

     Oprócz napojów wykazanych w jadłospisie dzieci otrzymują picie na żądanie, kształtujemy nawyk picia naturalnej wody żródlanej między posiłkami.

  JADŁOSPIS TYGODNIOWY

Poniedziałek 16.05.2016

 

 

Śniadanie: ALERGENY: jaja, mleko, gluten

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i pastą z polędwicy z kurczaka

z jajkiem, kukurydzą, groszkiem zielonym i natką pietruszki, mięta

II Śniadanie:

Jabłko

Obiad: ALERGENY: seler, gluten, ryba, jaja

Paluszki rybne (mintaj + dorsz) w sosie koperkowym, jarzyna z fasolki szparagowej żółtej i zielonej z oliwą, sałatka z buraczka z ogórkiem kiszonym, jabłkiem, natką i oliwą, kompot wiśniowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa paprykowo-pomidorowa z ryżem

Budyń karmelowy z polewą truskawkową z kiwi / D: Kisiel truskawkowy

Wtorek 17.05.2016

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kluseczki pszenno-gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarellą, pomidorem malinowym i świeżą bazylią, herbatka z cytryną/ D: z polędwicą sopocką i pomidorem malinowym

II Śniadanie:

Jabłko, banany

Obiad: ALERGENY: gluten, seler, mleko

Gulasz wieprzowo-cielęcy, kasza kuskus/ D: kasza jaglana, jarzyna z kapusty młodej z koperkiem, surówka z marchwi z jabłkiem, chrzanem i jogurtem greckim, kompot porzeczkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten, jaja

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Jogurt naturalny z borówkami i malinami, biszkopty

D: Mus z malin i borówek, chrupki kukurydziane

Środa 18.05.2016

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, seler, jaja

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem i pasztetem z selera z jarzynami, herbatka z syropem owocowym

II Śniadanie:

Jabłko, kiwi

Obiad: ALERGENY: gluten, seler, jaja, mleko

Klopsiki z indyka w sosie śliwkowym, kasza mazurska/ D: ryż, jarzyna z kalafiora z oliwą,

surówka z jarmużu, ogórka świeżego i rzodkiewki z sosem czosnkowo-jogurtowym, kompot malinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten, jaja

Barszczyk biały z ziemniakami/ D: Zupa jarzynowa z ziemniakami

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami, mleczko brzoskwiniowo-morelowe

D: Placuszek kukurydziany z jabłkiem, mleko modyfikowane z brzoskwiniami i morelami

Czwartek 19.05.2016

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek ze szczypiorkiem

D: Kawa zbożowa bezglutenowa na mleku modyfikowanym, pieczywo z masłem, szynką gotowaną

i natką pietruszki

II Śniadanie:

Jabłko, pomarańcze

Obiad: ALERGENY: jaja, seler, gluten, mleko

Kotleciki z kurczaka w sezamie, ziemniaki z sosem pomidorowym, jarzyna z brukselki z oliwą, surówka z selera z ananasem, jabłkiem i jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: mleko,  seler, jaja, gluten

Krem gruszkowo-pietruszkowy z makaronem pełnoziarnistym/ D: z makaronem bezglutenowym

Sałatka owocowa (jabłko, melon, kiwi, pomarańcze, mango, banan) z jogurtem greckim, wafle

D: sałatka owocowa, wafel ryżowy

Piątek 20.05.2016

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, jaja

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem i rzodkiewką, napój cytrynowy

II Śniadanie:

Jabłko, melon

Obiad: ALERGENY: seler, jaja, gluten, ryba

Pulpety z dorsza w sosie lekko chrzanowym, ryż, jarzyna z marchwi junior z oliwą,

surówka z pora z jabłkiem i oliwą, kompot śliwkowo-żurawinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko

Zupa jarzynowa z selerem naciowym, kapustą włoską i ziemniakami

Jabłuszko pieczone z borówkami, mleczko cynamonowe/ D: sok Bobovita

6
Żłobek nr 6
ul. Św. Bonifacego 72.
02-936 Warszawa
(022) 651-79-11

filia tel. kom. 797 990 854
Napisz do nas!

Biuletyn Informacji Publicznej
Europejski Fundusz Społeczny


Przydatne informacje
Przydatne informacje
Plan dnia w żłobku
Wnioski o przyjęcie do żłobka - informacja
Chronimy dzieci
Certyfikat
POLITYKA OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU NR 6
więcej...

Jak dojechać?
Jak dojechać?

Jadłospis
Jadłospis
Co jedzą nasze dzieci?
Jadłospis tygodniowy 23.05-27.05.2016 r.
Jadłospis tygodniowy 16.05-20.05.2016r.
więcej...

Porady, informacje
Porady, informacje
Informacje dla rodziców
Czego uczą się dzieci?
Plan imprez do końca 2015 r.
więcej...


Czas wolny, nauka, zabawy
Nasi wychowawcy



strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy | wyszukiwarka
© 2006-2016 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.