Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  




Nasz żłobek

Jadłospis tygodniowy 08-12.02.2016r.

Najmłodsze dzieci do ukończenia 1-go roku życia mają diety indywidualne tzn. mleko modyfikowane+ kaszka ryżowa,  kukurydziana lub pokarm matki. Soczki Bobovita, przeciery owocowe gotowe typu Bobovita, Gerber lub mus owocowy+biszkopty przygotowywany na miejscu. Obiad to zmiksowana zupa jarzynowa z dodatkiem żółtka i mięsa.

Dzieci w wieku 1-3 lat otrzymują dietę zgodną z zasadami żywienia odowiednimi dla wieku.

Dla dzieci z alergią pokarmową realizowane są diety indywidualne, eliminujące produkty wywołujące alergię np. mleka modyfikowane typu NAN, BEBIKO dodawane są do produktów zbożowych lub ryżowych ugotowanych uprzednio na wodzie(śniadanie). Również przygotowywane są dania obiadowe dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry tzn. z poszczególnych warzyw z dozwolonym dodatkiem mięsnym.
              

     Oprócz napojów wykazanych w jadłospisie dzieci otrzymują picie na żądanie, kształtujemy nawyk picia naturalnej wody żródlanej między posiłkami.

  JADŁOSPIS TYGODNIOWY

Poniedziałek 08.02.2016

 

 

Śniadanie: ALERGENY: mleko, gluten

Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z kurczaka, papryką czerwoną

i ogórkiem kiszonym, napój cytrynowo-miodowy ze świeżą miętą

D: Płatki gryczane na wodzie z jabłkiem

II Śniadanie:

Jabłko, gruszki

Obiad: ALERGENY: seler, mleko, gluten

Potrawka z kurczaka z jarzynami i kukurydzą, kasza kuskus/ D:ryż, surówka z kapusty pekińskiej

z brzoskwinią i jogurtem greckim, kompot wiśniowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, mleko, gluten, jaja

Zupa brokułowo-szpinakowa z ziemniakami i prażonymi pestkami dyni

Gofry z cukrem pudrem, jogurt naturalny bananowo-malinowy

D: Placuszek jaglany z bananem, sok Bobovita

Wtorek 09.02.2016

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z mozzarelli z pomidorami, bazylią

i oliwą, herbatka owocowa

D: Płatki jaglane na wodzie z jabłkami i cynamonem

II Śniadanie:

Jabłko, kiwi, mandarynki

Obiad: ALERGENY: gluten, jaja, seler, mleko

Kotleciki czosnkowe z mięsa wieprzowego, ziemniaki z koperkiem, jarzyna z brukselki z oliwką, surówka z rzodkiewki z jabłkiem i jogurtem naturalnym, kompot porzeczkowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, gluten, mleko, jaja

Zupa dyniowa z makaronem pełnoziarnistym / D: z makaronem bezglutenowym

Budyń kokosowo-serowy z polewą truskawkową

D: Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane

Środa 10.02.2016

 

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Pełnoziarniste płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i pastą jajeczną z natką pietruszki, pestkami dyni i słonecznikiem, mięta

D: Kasza kukurydziana na wodzie z jabłkami i rodzynkami

II Śniadanie:

Jabłko, melon

Obiad: ALERGENY: gluten, jaja, seler, ryba

Pulpety z mintaja w sosie szczypiorkowym, ryż jaśminowy, jarzyna z fasolki szparagowej żółtej

i zielonej z oliwką, surówka z kapusty kiszonej z marchwią, jabłkiem, natką i oliwką,

kompot jagodowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, gluten, mleko, jaja

Barszczyk ukraiński z ciecierzycą i ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem, mleko

D: Placuszek gryczany z jabłkiem, sok Bobovita

Czwartek 11.02.2016

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko

Kakao, pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem z dżemem

D: Płatki ryżowe na wodzie z jabłkami i suszonymi morelami

II Śniadanie:

Koktajl z kiwi, banana i pomarańczy

Obiad: ALERGENY: jaja, seler, gluten, soja, mleko

Kotleciki sojowe z sosem ziołowo-warzywnym, ziemniaki, bukiet warzyw z oliwką,

mizeria z koperkiem i jogurtem greckim, kompot śliwkowo-żurawinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: mleko,  seler, gluten, jaja

Zupa porowa z kaszką manną/ D: kaszka kukurydzianą

Maślanka z gruszkami, mango i amarantusem

D: Mus gruszkowy z mango i amarantusem

Piątek 12.02.2016

 

Śniadanie: ALERGENY: gluten, mleko, jaja

Ryż na mleku, pieczywo mieszane z pastą paprykową z awokado, herbatka z pomarańczą

D: Płatki jaglane na wodzie z jabłkiem i cynamonem

II Śniadanie:

Jabłko, mandarynki, ciemne winogrona

Obiad: ALERGENY: seler, gluten, jaja

Kuleczki z indyka w sosie żurawinowym, kasza owsiana/D: kasza gryczana, jarzyna z kapusty włoskiej z oliwką, sałatka z buraczka z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i oliwką, kompot malinowy

Zupa i podwieczorek: ALERGENY: seler, jaja, gluten, mleko

Zupa pomidorowa z ziemniakami

Ciasteczka pomarańczowe z sezamem, mleko brzoskwiniowe

D: Przecier owocowy Bobovita, wafle ryżowe

6
Żłobek nr 6
ul. Św. Bonifacego 72.
02-936 Warszawa
(022) 651-79-11

filia tel. kom. 797 990 854
Napisz do nas!

Biuletyn Informacji Publicznej
Europejski Fundusz Społeczny


Przydatne informacje
Przydatne informacje
Plan dnia w żłobku
Wnioski o przyjęcie do żłobka - informacja
Chronimy dzieci
Certyfikat
POLITYKA OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU NR 6
więcej...

Jak dojechać?
Jak dojechać?

Jadłospis
Jadłospis
Co jedzą nasze dzieci?
Jadłospis tygodniowy 01-05.02.2016 r.
Jadłospis tygodniowy 08-12.02.2016r.
więcej...

Porady, informacje
Porady, informacje
Informacje dla rodziców
Czego uczą się dzieci?
Plan imprez do końca 2015 r.
więcej...


Czas wolny, nauka, zabawy
Nasi wychowawcy



strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy | wyszukiwarka
© 2006-2016 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.