Zespół Żłobków m.st. Warszawy
                        
Nasze żłobki
Zapisz dziecko
REKRUTACJA DO ŻŁOBKÓW
Napisz do nas
DZIENNY OPIEKUN
Zamówienia Publiczne
WYNIKI ANKIETY
PRACA
  




Nasz żłobek

Jadłospis dekadowy od 08.05- 19.05.2017

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
08.05.2017
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem sera żółtego, ogórkiem świeżym, woda z miętą do picia (d/m- masło flora, polędwica sopocka, kaszka ryżowa). II śniadanie: jabłko, gruszka, pomarańcza. Mix kasz (bulgur, kuskus, gryczana biała, jaglana) na sypko, kotlet pożarski z mięska drobiowego (filet z indyka i kurczaka) (d-bdr- wołowina) marchewka z groszkiem gotowana na jarzynkę surówka z kalarepy, rzodkiewki, sałaty lodowej, cykorii, pestkami słonecznika, jogurtem naturalnym (olejem).. Kompot porzeczkowo- brzoskwiniowy. Zupa szpinakowa z ziemniakami, natką pietruszki, czosnkiem, koperkiem, świeżą bazylią, wcieranym gotowanym jajkiem, zabielana mlekiem. Szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami, napój maślankowo- kefirowy o smaku gruszkowo- miętowym D/M- pierożki z jabłkiem, soczek bobo-vita.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja  Gluten, jaja  kurze, b, seler Gluten, seler,  Gluten, seler, białko mleka krowiego, 
Wtorek
09.05.2017
Kasza krakowska gotowana z wcieraną dynią na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem mozarella, dżemem owocowym(d/m- dżem, masło flora)  II śniadanie: jabłko, banan. Ziemniaki z koperkiem, gulasz z wołowiny, cielęciny i  szynki wieprzowej duszony w sosie ciemnym, rzodkiew biała gotowana na jarzynkę, , surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem, cebulką, papryką czerwoną, olejem. Kompot porzeczkowo- ananasowy Barszcz ukraiński z warzywami, buraki, włoszczyzna, kolendra, groszek zielony, brukselka), natka pietruszki, zabielany jogurem naturalnym Puszyste placki  z gruszką i brzoskwinią, ciepłe mleczko do picia. D/M- przecier gerber, wafle kukurydziane, napój ryżowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze,  seler Gluten, seler,  Gluten, seler, białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa
10.05.2017
Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z czerwonej fasolki z sezamem, groszkiem konserwowym, pomidorkiem malinowym(d/m- masło flora, kaszka zbożowa) II śniadanie: jabłko Ziemniaki z koperkiem, kuleczki z mięsa mieszanego (cielęcina, filet z indyka i kurczaka)w sosie cytrynowym,  fasolka szparagowa zielona gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty pekińskiej z papryką,  jarmużem, roszponką szczypiorkiem, dymką, olejem.  Kompot borówkowo- truskawkowy. Zupa ryżanka z warzywami, , natka pietruszki.  Oponki serowe, herbatka owocowa picia.  D/m- knedle z jabłkiem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca  Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek
11.05.2017
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym szczypiorkiem, paseczkiem papryki, (d/m- masło flora, polędwica drobiowa, kaszka ryżowa) II śniadanie: jabłko,  pomarańcza. Ryż jaśminowy posypany natką pietruszki, gulasz z mięsa mieszanego (filet z kurczaka, cielęcina) różyczki kalafiora gotowane na jarzynkę, sałatka z pomidora malinowego, cebulką, jogurtem naturalnym (d/m-olejem). Kompot wiśniowo- gruszkowy. Zupa koperkowa z warzywami, zabielana żółtkiem. Ciasto biszkoptowe z Nutellą własny wyrób czekolady (banany kakao , śliwka suszona, awokado), D/M- lekki kisiel o smaku truskawkowym do picia, 
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca  Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek  12.05.2017 Płatki owsiane na na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z wędlinki i jaja gotowanego plasterkiem ogórka świeżego (d/m-  masło flora). II śniadanie: gruszka, melon, jabłko. Purre z ziemniaków, roladki z dorsza świeżego, zielony sos z bazylii świeżej i kolendy, buraczki czerwone na ciepło, surówka z białej rzodkwi, cykorii , jogurtu naturalnego (d/m- oleju), Kompot jagodowo- wiśniowy. Zupka z kluseczkami orkiszowymi warzywami , dodatkiem dyni, pomidorów konserwowymi natką pietruszki, koperkiem,  Ciasteczka z płatkami orkiszowymi, twarożkiem, na mące ryżowej z żurawiną suszoną, rodzynkami, wiórkami kokosowymi. Jogurcik o smaku jagodowym. d/m- kostaeczki z kaszki ryżowej bezmlecznej polane musem jagodowym, woda z miętą.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca  Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Poniedziałek
15.05.2017
Płatki kukurydziane na mleku  pieczywo mieszane z masłem wiórkami z  sera  żółtego, szczypiorkiem, rzodkiewką woda z cytrynką i świeżą miętą  do picia    II śniadanie: kiwi, jabłko (d-banan) Ziemniaki puree filet z indyka w  sosie pomidorowym z bazylią świeżą (d/b drobiu -szynka wieprzowa), szpinak gotowany z wcieranym jajkiem na jarzynkę,   surówka wielowarzywna (kapusta czerwona, włoska, włoszczyzna świeża, groszek konserwowy, rzodkiewka) Kompot  śliwkowy  Kapuśniaczek na słodkiej kapustce z dodatkiem przecieru pomidorowego z warzywami,, natka pietruszki. Zapiekanka z ryżem jaśminowym i  jabłkiem, polana jogurtem naturalnym o smaku morelowym (morela suszona). D/M kaszka ryżowa na mleku modyfikowanym z musem śliwkowo- jabłkowym, soczek owocowy.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego
Wtorek
16.05.2017
Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z pietruszki z płatkami migdałowymi mlekiem ryżowym, ogórkiem kiszonym, herbatka z cytrynką, świeżą miętą i imbirem. (d/m- masło flora) II śniadanie: jabłko, Ziemniaki z koperkiem, ryba(mintaj, dorsz) po grecku w sosie pomidorowym,( d-br- filet z kurczaka) mizeria  z ogórka świeżego z dodatkiem koperku, jogurtu greckiego  (d/m- oleju). Kompot truskawkowy. Zupka zacierkowa z warzywami, podsmażona cebulką, natka pietruszki. Jogurt grecki o smaku bananowym, herbatnik. D/M- Pieczony banan w cieście , napój orkiszowy
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca  Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler,  Gluten, seler, białko mleka krowiego
Środa
17.05.2017
Kluseczki pszenne lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  jajecznica duszona na parze z dodatkiem duszonej cukinii, (d/m- masło flora, wędlinka drobiowa)  II śniadanie: jabłka,  banan, gruszka Kasza pęczak, mięsko duszone (wołowina, łopatka wieprzowa) w sosie cebulowym, fasolka zielona szparagowa gotowana na jarzynkę, surówka z kapusty białej z marchewką, olejem, cebulką, jabłkiem. Kompot z wieloowocowy (owoce mieszane, porzeczka) Zupa brokułowa z ziemniakami na jarzynach, koperkiem, natka pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym. Makaron z serem białym i truskawkami. D/m- makaron z musem śliwkowym (d- gluten- makaron ryżowy)
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
18.05.2017
Zacierki z mąki owsianej z dodatkiem gotowanej dyni, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z wędzonego kurczaka ogórkiem kiszonym(d/m- kaszka mleczna  wielozbożowa, masło flora) II śniadanie: kiwi Ziemniaki puree, paprykowe pulpeciki wołowe (d-bw-  filet z kurczaka) w mleku kokosowym, bakłażan gotowany na jarzynkę, surówka z selera i marchewki z dodatkiem dymki, oleju (d/m- oleju) . Kompot ananasowy. Zupa warzywna z kalarepką, kukurydzą,  kaszą kukurydzianą, bazylią, dynią.

 
Placki drożdżowe z jabłkiem.  Koktajl na bazie kefiru z brzoskwiniami i świeżą miętą. D/m- bułeczka z miodem.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek
19.05.2017
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem , twarożkiem z tartą rzodkiewką, papryką, plasterkiem ogórka świeżego.  (d/m- masło flora, polędwica sopocka). II śniadanie: jabłka, gruszka, banan

Puree ziemniaczane, kotleciki z jajka, sos z kolendry (d-bj- gulasz z indyka i kurczaka) , kosteczki dyni z czosnkiem  i imbirem gotowane na parze, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką,  ogórkiem kiszonym,  olejem. Kompot czereśniowy. Baszcyk z młodej botwinki z warzywami, natka pietruszki, zabielany jogurtem naturalnym. Kaszotto z kaszy jaglanej z duszonymi gruszkami, jabłkami, żurawiną i rodzynkami bawarka na mleku. D/m -herbata z cytrynką.

Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).Dzieci w grupie niemowlęcej posiłki mają dostosowane do indywidualnych potrzeb.  Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczno-ryżowe owocowe i kleiki bezmleczne, kaszki mleczno-ryżowe z owocami.
 Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

40 40
Żłobek nr 40

ul. Klemensiewicza 6
01-318 Warszawa
(022) 664-98-56
kom 797990840

Napisz do nas!

Miniżłobek

Oddział żłobka nr 40
ul. Pełczyńskiego 28A
tel.797990857
kierownik: Agnieszka Piątek

Biuletyn Informacji Publicznej



Przydatne informacje
Przydatne informacje

Jak dojechać?
Jak dojechać?

Nasze grupy
Nasze grupy

Jadłospis
Jadłospis
Nasze posiłki
O jedzeniu dla dzieci
Jadłospis dekadowy od 08.05- 19.05.2017
jadłospis od 25.09 do 06.10.2017
więcej...

Nasi wychowawcy



strona główna | nasze żłobki | zapisz dziecko | nasze kadry | poradnik | kontakt | ustawy
© 2006-2017 Zespół Żłobków m.st. Warszawy.